Het gaat in op de historische ontwikkeling van het Nederlands en de Nederlandse spelling, de veranderende relatie tussen het Nederlands-Nederlands, het Belgisch-Nederlands en Surinaams-Nederlands, de groeiende populariteit van informele taalvariëteiten zoals tussentaal, Poldernederlands en etnolectisch Nederlands, en de gevolgen van deze dynamieken voor taalnormen en taalbeleid.
Het boek richt zich tot iedereen die een gestructureerde inleiding wil in de variatietaalkunde en sociolinguïstiek van het Nederlands: taalstudenten in het hoger onderwijs, leerkrachten en taalprofessionals die hun achtergrondkennis willen actualiseren en verdiepen en lezers met een bijzondere interesse voor het Nederlands in al zijn verschijningsvormen.
Over de auteurs
Gert De Sutter en Chloé Lybaert zijn als hoogleraar en docent verbonden aan de Universiteit Gent. Zij schreven dit boek samen met 23 collega-onderzoekers, allen experts die zich de afgelopen jaren aan een of meerdere onderwerpen van het Nederlands in Vlaanderen, Nederland, Friesland en Suriname gewijd hebben.