Van digibeet naar mediawijs

Jouw gids voor een veilige digitale wereld

€ 35,00 
€ 35,00 

5-7 werkdagen

Samenvatting

In een tijd waarin we voortdurend verbonden zijn met het internet en sociale media is mediawijsheid een essentiële vaardigheid geworden. Maar wat houdt mediawijsheid eigenlijk in en hoe train je deze competentie?

Hoe weet je welke informatie betrouwbaar is? En hoe ga je om met haatspraak en sexting? Hoe laat je kinderen en jongeren veilig los op dat grote wereldwijde web?

In dit boek leer je meer over informatiebronnen, digitale communicatie en hoe je nepnieuws kan herkennen. Over hoe je cyberpesten en grooming kan vermijden. En welke kracht er schuilt achter podcasts en vlogs.


Ontdek aan de hand van nuttige en concrete tips hoe je jezelf en anderen het best beschermt tegen de gevaren van het internet en alle kansen van datzelfde internet net goed benut.

Over de auteur

Olivier Van Roy (1989) is leerkracht in Brussel, docent aan de lerarenopleiding van Thomas More in Mechelen, mediacoach, echtgenoot en vader. Hij was actief als praktijklector voor de expertklas
‘Mediawijsheid’ van de lerarenopleiding Thomas More die hij oprichtte en mee vorm gaf. In 2020 won deze expertklas de M-Award voor Mediawijs Beleid, uitgereikt door het Kenniscentrum Mediawijsheid. Olivier werd in 2017 door de VUB, de Erasmushogeschool Brussel, CVO COOVI, de Universitaire Associatie Brussel en BRUZZ tot Beste Leraar van Brussel uitgeroepen.

Recensies

Het boek is grotendeels gericht op mediawijsheid onder kinderen, jongeren en studenten, maar benadrukt ook wat (groot)ouders, opvoeders of leerkrachten kunnen doen als er bij deze doelgroep toch iets zou mislopen. Helder en overzichtelijk geschreven. Met kleurenfoto’s en -illustraties.

NBD Biblion


Op efficiënte wijze loodst Olivier Van Roy je door de vele kwesties die onder het containerbegrip mediawijsheid te scharen zijn. Door de vlotte en enthousiaste teksten is goed te merken dat Van Roy een bevlogen leraar is die de lezer echt van dienst wil zijn. Hij legt de dingen goed uit, hanteert heldere definities en geeft veel voorbeelden. Hoe gaan bijvoorbeeld cyberpesten, phishing en grooming in hun werk? Wat moet je weten over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) nettiquette, zoekmachines en copyright? Met dit boek ben je snel bij. Meer weten? Van Roy verwijst regelmatig naar (voor zowel Nederland als Vlaanderen) relevante en actuele bronnen voor verdere verdieping.
Onderwijstechnoloog Erik Meester in Orthopedagogiek: Onderzoek en Praktijk