Het daagt hen uit en faciliteert hun leerprocessen, in volle omvang én met noodzakelijke diepgang. Op die manier zijn leerresultaten duurzaam. Studenten onthouden niet alleen beter, ze verwerken ook beter. En dat komt tot uitdrukking in hun denken en gedrag.
De auteur maakt duidelijk wat impact heeft op leerprocessen en schetst concrete beelden van onderwijs dat die factoren serieus neemt. Hij daagt onderwijsprofessionals uit om met een frisse blik naar het onderwijs te kijken en geeft concrete handvatten voor een effectieve praktijk.
Het boek is voor iedereen met een verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het onderwijs, zoals beleidmakers, adviseurs, onderwijsdirecteuren, coördinatoren, en niet op de laatste plaats docenten. Het is natuurlijk ook interessant voor studenten. Zij zijn niet verantwoordelijk voor de kwaliteit van het onderwijs, zij hebben er zelfs recht op.
JAN GRAUMANS heeft na de PABO Sociale Psychologie gestudeerd. 38 Jaar lang was hij adviseur verbetering onderwijskwaliteit ten behoeve van landelijke instellingen van hoger onderwijs. Hij heeft ruime ervaring als docent, in het basisonderwijs alsook in het HBO en WO. Ook leerde hij docenten effectief didactisch te handelen en managers om onderwijs in goede banen te leiden. Daarbij vormde studentgerichtheid het uitgangspunt.