We zijn inmiddels een week thuis sinds in Nederland de scholen gesloten zijn vanwege de coronacrisis. Veel ouders werken thuis en hebben een taak erbij gekregen; zorgen dat de kinderen thuis met het opgegeven schoolwerk aan de slag gaan. Aan het begin van de week zijn door veel scholen (basisscholen en middelbare scholen) lespakketten samengesteld en deze zijn thuisgebracht of gefaseerd opgehaald. Er wordt ook al digitaal lesgegeven, maar veel scholen zijn in deze beginfase nog aan het ontdekken hoe ze dat het beste kunnen doen. Ook moet er eerst een inventarisatie gedaan worden van de middelen die ouders of verzorgers thuis hebben hiervoor. Al met al is het nog best even schakelen voor iedereen in deze nieuwe situatie!
Gelukkig worden er overal veel lijstjes met tips gedeeld. Wij zetten wat handige tips en downloads op een rij voor leerkrachten en docenten, maar ook voor ouders die op zoek zijn naar hulp en advies. Hoe kun je als ouder/verzorger goed thuisonderwijs geven? In een volgend artikel richten we ons meer op tips om goed te kunnen blijven werken.
TIP 1: wat brengt de dag?
Zorg voor een duidelijke dagindeling. We pakken maar weer eens de welbekende drie R’en - rust, reinheid en regelmaat- erbij, want kinderen (en wij zelf) doen het nu eenmaal goed op structuur! Met een dagschema weet ieder gezinslid wat te doen op welk moment, vooral als de dag aan het begin van de ochtend met elkaar wordt besproken. Je kunt hier ook ruimte voor inspraak inbouwen. Willen ze beginnen met hun schoolwerk of juist eerst die frisse neus buiten halen? Het is wel handig om de pauze tijden van school aan te houden.
Op de basisschool wordt vanaf de kleuterklas al met pictogrammen gewerkt. Gebruik dezelfde picto’s (Pinterest staat er vol mee) of laat je kind(eren) zelf wat tekenen. Inspiratie voor dagschema’s nodig? Een rondje langs social media (#dagschema) geeft veel resultaten op deze zoekterm. Zorg voor afwisseling en denk aan leuke niet-schoolse momenten zoals een dans kwartiertje en bordspellen.
Samengevat:
TIP 2: nieuwsbesef
Gedurende de dag zijn er nieuwsupdates via alle kanalen. Als je de radio aanhebt, ben je dan bewust dat je kinderen ook meeluisteren en vraag je af wat deze stroom aan informatie voor invloed heeft. Misschien zorgt het voor spanningen. Want wat als er wat gebeurt met opa en oma? Praat erover en stem je verhaal af op het (leeftijds)niveau. Voor alle leeftijden geldt: wat er nu in de wereld gebeurt, gaat de geschiedenisboeken in! En dat is heel bijzonder. Sta hierbij stil met elkaar. Met grotere kinderen kun je een verhaal opschrijven en bewaren voor later, met jongere kinderen kun je een tekening maken. Als je bezig bent met schoolwerk uitleggen of nakijken, leg dan je telefoon (met alle nieuwsapps en groepsapps van werk, familie en school) even weg.
Samengevat:
TIP 3: zorg voor elkaar
Premier Rutte benoemde dit heel duidelijk in zijn toespraak. Zorg voor elkaar! Binnen je gezin, maar ook daarbuiten. Bespreek met je kinderen dat er op straat rekening gehouden moet worden met elkaar en dat er momenteel regels gelden om afstand te houden: 1,5 meter. Leg uit dat er mensen zijn die in de zorg werken en dat zij momenteel het meest belangrijke werk verrichten. Zij mogen niet ziek worden! Daarnaast zijn er verzorgingstehuizen waar momenteel geen bezoek mag komen. Voor deze ouderen kunnen postpakketten gemaakt worden met tekeningen, briefjes, gedichten of knutselwerken. En ook opa en oma ontvangen graag post van hun (klein)kinderen! Benut de crea tijdvakken in je dagschema voor het maken van deze knutselwerken. Binnenshuis zorg je goed voor elkaar met gezond eten en drinken, regelmaat en rustmomenten. Laat kinderen mee helpen met huishoudelijke taken. Zoals de jongere kinderen op school klassenhulp zijn, kunnen ze ook in huis een bijdrage leveren. Of gebruik het kookmoment om nog even aandacht aan rekenen te besteden. Tijdens een stiltemoment is iedereen.. stil. Zelfs met drukke kinderen kun je dit doen (met een realistische tijdspanne)! Natuurlijk staan deze stiltemomenten duidelijk aangegeven in het dagschema.
Samengevat:
TIP 4: (Zinvol) schermtijd
Is het schoolwerk af? Aanvullend materiaal is in overvloed te vinden!
Samengevat:
TIP 5: Hulp bij afstandsonderwijs (voor scholen)
Voor scholen zijn er speciale websites ingericht voor po, vo en mbo: Les op afstand. Hier zijn handige stappenplannen te vinden en tips voor scholen om onderwijs op afstand vorm te geven en te organiseren. Op de website van Gelijke Kansen wordt een volledig overzicht bijgehouden. Op Instagram en Twitter delen leraren tips, tools en ervaringen onder de hashtag #onderwijsopstand. Wil je even met iemand van buiten je school kunnen sparren, houd dan de website en social media van Edventure in de gaten. De onderwijsadviesbureaus die bij Edventure zijn aangesloten, houden speciale (gratis) online spreekuren. De onderwijsadviesbureaus komen met een noodpakket waarmee schoolbesturen, schoolteams en individuele leerkrachten direct en laagdrempelig aan de slag kunnen. Ook zijn zij in gesprek met Microsoft en andere techbedrijven om technische ondersteuning te bieden bij een mogelijke grootschalige uitrol.
Samengevat: