Door synchroon en asynchroon onderwijs te combineren in de vorm van blended learning, bied je als docent een complementaire mix van leervormen aan passend bij jouw vak. In deze blog delen we verschillende voordelen van deze manier van leren én werken. Zo start jij het nieuwe academiejaar met nieuwe inzichten en inspiratie.
Creativiteit en activatie
De juiste combinatie van werkvormen en tools helpt je een verrijkende leerervaring te creëren. Het ontwikkelen van leerpaden met verschillende online en offline elementen vraagt wel enige creativiteit. Wat voor de meeste studenten activerend werkt, is de combinatie van zowel rijke informatie als interactieve oefeningen, realistische cases en formatieve toetsing. Digitale middelen geven je hierbij een groot scala aan opties.
Op zoek naar inspiratie voor activerende werkvormen? Download onze gratis Flashcard Set. Hierin ontdek je maar liefst 15 activerende werkvormen en digitale tools voor blended onderwijs om je studenten te ondersteunen en blijvend te motiveren.
Efficiëntie en interactie
De afwisseling van hoorcolleges en werkcolleges, in digitale en analoge vorm, stimuleert de zelfstandigheid en verantwoordelijkheid van je studenten. Zo kunnen traditionele hoorcolleges afgewisseld worden met het flipped-classroom model waarin interactief werken centraal staat. Je studenten gaan thuis aan de slag met de theorie en in de les wordt deze kennis verstevigd en geoefend door interactief een casus te behandelen met elkaar. Door de voorbereiding vooraf te laten plaatsvinden, is het mogelijk om actief en verdiepend met het lesonderwerp aan de slag te gaan en kunnen studenten gerichter vragen stellen. Zo werk je efficiënter als docent en kun je sneller inzoomen op de punten waar de behoefte ligt bij de student. Een win-win situatie voor beide partijen.
Wil je meer weten over flipped classroom? Bekijk dan de webinar ‘Hoe pak je flip-the-classroom aan in de 21e eeuw?’
Inzicht en feedback
Via de dashboards van online leerplatformen kun je de voorkennis en engagement van je studenten in kaart brengen. Door tussentijds resultaten te analyseren, kun je zien of de vooropgestelde studieresultaten behaald worden en of bijsturing van de lesinhoud nodig is. Learning analytics zijn een waardevolle tool om als docent het niveau van je studenten te raadplegen en hun leercurve te kunnen volgen. Dit geeft je de mogelijkheid om ook halverwege de cursus de stof aan te passen en zo een waardevolle leerervaring te creëren voor jouw student.
Wil je meer weten over hoe je learning analystics optimaal in kan zetten? Bekijk dan de Acconnect webinar ‘Let’s analyse’